ÜRETİCİLER-TÜKETİCİLER

“Kitap yüklü merkep” tanımı vardır. Bunu gençlik yıllarında tam algılayamadığı hatırlıyorum. “Kitap yüklü merkep ” çok kitap okuyan ama bu okuduklarını hayatına uygulayamıyorum gibi bir anlam çıkarırdım eskiden.
Yaşadığımız bu evde kalma sürecinde online seminerlerin artmasıyla bu kavram aklıma geldi. Sürekli çeşitli konularda seminerlere katılmak, sertifikalar biriktirmek eğitimler almak çok güzel…
Bu, insanın gelişime açık olduğunu kendi hayat rutinin dışında farklı adımlar atmak istediğini gösteriyor.
Ama meselenin bir diğer yönü de bu kadar bilginin kullanılır olma durumu…
Acaba okuduğumuz kitaplar, katıldığımız seminerler, sosyal medyada geçirdiğimiz vakit bizim dünyamız ya da ahiretimiz adına aksiyona geçmemizde ne kadar faydalı?
Çeşitli konularda bilgilere sahip olmak zenginlik ama bir süre sonra bu durum aynı öğünde bir sürü farklı farklı yemek yemek gibi yemeklerin midede hazımsızlık oluşturmasına sebep olmasına benzetilebilir.
Başarılı insanların hayatlarına baktığımızda onların bir konuda odaklanıp o konuda uzmanlaştıgini görürüz.
Her şey hakkında fikri olan insan olmanın makbul olduğu düşüncesinin yanlış olduğu aslında buradan anlaşılır.
İnsan sınırlı zamana sahip, gençliği sınırlı, enerjisi yıldan yıla azalan bir varlık. Hayatta üretkeyıl sayısı sınırlı. Belirli bir yastan sonra hayatın getirdiği sorumluluklar ile birlikte insan bir konfor alanı sahip olmak istiyor.
Belirli bir yaştan sonra konfor alanımıza çekilip hiç fikir uretmeyelim, yeni urunler irtaya koymayalim sadece zaman dolduralım anlamında degil. Her insanın belirli bir kapasitesinin olup belirli konulara odaklanan ların uzmanlaşanların başarıya ulaşabileceğini düşünüyorum.
Bilmiyorum diyebilmek belki de en büyük Özgüven göstergelerinden birisi Zira Bilmiyorum ya da hayır diyemeyenlerin zaman zaman çesitli alakasiz konularda bilgi edinmeye çalışıp o konuda uzmanlaşmak ya da özümseme sürecini gerçekleştirmeden başka bir konuya geçtiğini görüyoruz. Bu insanların her alanda bir fikri vardır. “Bilmiyorum” diyemezler “Sana bu konuda yardım edemeyeceğim”- “Hayır” diyemezler.
[ ] Okuduklarımızın , dinlediklerimizin bizi daha kaliteli bir bakış açısına taşıması için o konu ile ilgili birkaç hafta ya da birkaç ay ilgilenip sertifikamızı aldıktan sonra diğer başka bir konu ya geçmek tabiri caizse maymun iştahlılık da bulunmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Derinlemesine araştırma yapmak ve odaklanarak konuyu içselleştirmek uzmanlaşma için en önemli adımları oluşturuyor.
[ ] Uzaklaştıktan sonra insanlarla bilgilerimi paylaşırım düşüncesi de bilinç altımızdaki mukemmeliyetciligin göstergesi. Bilgilerimizi paylaşabildiğimiz birçok platform var. Öğrendikçe diğer insanların hayrına bu bilgileri paylaşmak, bizim de motivasyonumuzu arttırıp ilmimizi genişletecektir.
Yaşam amacımıza hizmet edecek doğru hobiler ilgi alanları bularak doğru adımlar atmak dileğiyle.