ACCUMBERS ÇEKİRDEĞİ VE ÖDÜL BAĞIMLILIĞI

Ilk kez 1994 yılında bir e-posta mesajında gönderilen gülücük işareti çok kısa bir süre sonra tüm internet kullanıcılarının arasında yayıldı günümüzde mesajlaşırken daha gelişmiş halleri ile kullandığımız emojiler hayatımızın parçası haline geldi sosyal medya sayesinde iletişim ihtiyacımızın büyük oranda internet ile gideriliyor olması yazılı iletişimdeki duygu aktarımını daha anlamlı kılmak için emojilerin kullanımını artırdı.(≧ω≦)/(∩▽∩)ヾ( ̄▽ ̄)Bye~Bye~ Hi~ o(* ̄▽ ̄*)ブ
Işlevsel beyin görüntüleme çalışmalarında deneklere gösterilen emojiler deneklerin beynindeki ödül Merkezi akumbens çekirdeğini faaliyete geçirdiği ve beynin ön kısımlarına mutluluk ormanı olan depomin hormonu salgıladığı görüldü.
Gençlerde ödül bağımlılığını tetikleyen tek unsur beğen tuşu ile sınırlı değil tabii ki. Çocuk merkezli ailelerde istediklerini kolayca ulaşabilen ufacık başarısının büyük alkışlarla karşılandı karşılandığı çocuklar büyüdükçe gerçek hayattan da kolayca elde edebilecekleri gülücükler bekliyorlar. Dünyaya gelmeden kutlamalarla karşılanan ilk yaşında, ilk diş çıkarmasında kendi çabasına bağlı olmayan durumlarda büyük kutlamalarla karşılanan çocuklar gençlik dönemine geldiklerinde ödül mekanizmasının çabaıssızca çalıştığı bilgisayar oyunlarına yöneliyorlar. Bir tuşa basmak ve onlarca puan kazanmak, kolayca yapılar inşa edebildikleri, sınırsızca koşup yeni dünyalar keşfedebildikleri bilgisayar oyunları çocukların ödül merkezini kolayca çalıştırıyor.

Online oyunlarda çocuklar gerçek hayattaki arkadaşları ile oyun oynaya biliyorlar oyun karakterini kolayca istediği gibi yönlendirebiliyor lar oyunda tasarladığı yapılara beğeniler alıyorlar arkadaşlarının takdirlerini kazanabiliyorlar.
Düşünme ve muhakeme yeteneğini çok kullanmaya gerek kalmadan dopamin salgılanması durumu gerçek hayatta belki de sabrı azaltıyor. Bu kadar kolay ödüle alışmış beyin sabırla masa başında oturup aylar sonraki başarı ödülünü beklemek ister mi? Bu tür oyunlar düşünce sistemini değiştirir mi?