GÖZLEM KAPASİTESİ VE KONSANTRASYON
Gözlem kapasitesi günluk hayat hızının yavaşladığı yerde artar.
Bu soz mesleğimle ilgili olarak okumaya tam konsantre olamayan dikkatini vermekte zorlanan okuduğunu anlamakta zorluk çeken öğrencilerimi aklıma getirdi.
Bu öğrencilerde genel olarak tespit ettiğim şu ki hep bir aceleleri var.Her zaman bir yerlere yetişmeye çalışıyorlar. Ders çalışırken, bir metni okurken de hemen yapayım/okuyayim bitsin modundalar. Sanki okumak onlara aci veriyor gibi.
Anneleri ile aileleri ile irtibata geçtiğimde de ailenin çok fazla sorumlulukları olduğunu işlerin yetişmediğini ya da şu anki mevcut durumdan tam olarak memnun olmayıp bir yere ulaşmak istediklerini bir huzursuzluk içinde olduklarını görüyorum. Mesela annenin yüksek lisans sürecinde olması ya da memur olmak için memurluk sınavlarına girmesi ya da hayattan istediklerini tam alamamış olduğu, haksızlıklar içinde olduğu düşüncesi ve küçük aşılması gereken problemlerde bile yüksek telaşe durumu…Ev supurulecek anne kızgın öfkeli, misafir gelecek anne gergin …çünkü eşinin ona destek olmadığını düşünüyor mesela…Örnekler çoğaltılabilir.
Duru bir bilince sahip olan, sakince aşılması gereken engelleri aşmaya alışmış öğrencilerimin ailelerinde de hayatından memnun, tatminkâr / şükür içinde, problemleri sakince aşmayı başarabilen ebeveynler görüyorum.
Biz yetişkinler olarak da ne zaman okumaktan zevk aldigimiza bakalim..Sakinsek yapacak işlerimizin az olduğunu düşünüyorsak nefes alışlarımız yavaş ve huzurluysa yapacak işlerimizi organize edebilmissek (isleri zamana yaymak ve duzene koymak) bir kitabı okurken o kitaptan zevk alabiliriz .Ama bir yandan yapılacak ütüleri,bir yandan çocuğun dersini yaptırmayı,bir andan 2 saat sonra markete gitmek zorunda olmayı düşünüyorsak kitap okurken zevk almanız pek mümkün olmuyor.
Peki ne yapacaz bunun hizli bir cozumu var mi?Benim bildigim hizli cozum yok.Siz biliyorsaniz bana iletin:)
ANALITIK DUSUNME BECERISI
[ ] Sakin olmayi öğrenmek, islerimizi analitik dusunerek aylara,haftalara, günlere,günün içindeki saatlere bölüp organize ve duzenli olabilmek de zamanla egzersizlerle öğrenilebilir.
KONTROL BAĞIMLILIĞI
[ ] Bunun yanında icimizdeki huzursuzluk durumunun kaynağını bulmak:Haksızlığa uğragınızı mi düşünüyoruz ?Her iş bize mi bakiyor? Biz biraz dinleneyim deyince tüm işler alt üst mu oluyor ?Çok mu kontrolcüyüz?Dışarıdan çocuklarımızı yetiştirme ya da ev düzenimiz hakkında sürekli yıkıcı eleştiri mi alıyoruz ? Bu durumlar çocuklara yansıyabiliyor.Mutlu anne1 mutlu ,keyifli,”halleriz annee” ozguvenine sahip çocuğu getiriyor.
OLUMLAMALAR
[ ] Diger yol da “her şey yolunda, sağlık afiyet içindeyiz, her şey kolayca yetişir” gibi telkinlerde/olumlamalarda bulunmak olabilir.
SADE HAYAT
[ ] Düzenli bir hayat sunmak eşyalarını kolayca bulabilecek sadelikte ev sunmak her araması gereken materyali annesine ya da bir büyüğüne sormak zorunda olmaması evde neyin nerede olduğunun belli olması bilmesi de çocukta başarı duygusunu artırıp belki derslerle de kendisinin başa çıkabilmesini dersleri öğrenirkenki engelleri kendisi asabilmesini getirebilir.
Dengede ,bolluk bereket ,sağlık afiyet içinde kalmak dileğiyle…